Wat is de kwaliteit van het water dat jij drinkt?

Hier is werkelijk heel veel over te vertellen. Na een zoektocht van ongeveer 3 jaar kan ik nu zeggen dat ik voor mezelf goed en vers drinkwater heb gevonden. Het heeft me gebracht van kraanwater, naar gefilterd water, omgekeerde osmose, gevitaliseerd water en het drinken van water uit plastic flessen. Tijdens die zoektocht ben ik veel te weten gekomen over deze watertjes. Een paar van die inzichten wil ik graag met je delen:

  1. Water uit pet-flessen, dan praten we niet eens over de belasting voor het milieu, is vaak ouder dan je denkt. Op een fles staat niet wanneer het gebotteld is. Wat je ook niet weet is wat er met de flessen is gebeurd. Hebben ze bijvoorbeeld in de zon gestaan en hoelang? Misschien wel te koud (bevroren)? Dan komen er namelijk BPA’s (Bisfenol A) vrij, kijk even op Wikipedia, dan snap je meteen wat ik bedoel. Water uit pet-flessen is dus niet direct de eerste keuze als je praat over vers drinkwater.
  2. Dan hebben we kraanwater. Het kraanwater in Nederland is goed en veilig om te drinken. Toch zijn er wel wat mitsen en maren aan het kraanwater. De verschillende informatie bronnen spreken elkaar tegen. Als je eens een uurtje tijd hebt, is het zeker de moeite waard om wat op internet te gaan kijken. Het rapport van de Rijksoverheid van 2012, bijvoorbeeld, gaat over de kwaliteit van ons drinkwater en over normoverschrijdingen. Zoek ook eens een naar een analyse van het drinkwater. Het kraanwater is in ieder geval goed en vers, toch kan het nog beter.
  3. Over het drinken van gedemineraliseerd water is ook veel geschreven, toch is het wat lastig om hier objectieve informatie over te vinden. Omgekeerde osmose is een zuiveringsmethode, het zuivert ook de mineralen uit het water. Mits niet meer aangevuld door supplementen, kan dit water een mineralen tekort opleveren.
  4. Waterfilters zijn enorm belangrijk om te bekijken wat ze precies filteren. Daar zitten grote verschillen in. Essentieel is dat de laatste resten van medicijnen, plastic particles, pesticides, zware metalen eruit gefilterd worden. Het kraanwater en ook de meeste watersoorten uit flessen bevatten stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is volgens de leveranciers beneden de norm en dus niet schadelijk. Echter als je iedere dag 2 liter water drinkt kun je dan nog steeds praten over een norm en niet schadelijk?
  5. Ons huidige drinkwater wordt steeds opnieuw gebruikt. Het komt in aanraking met allerlei stoffen zoals medicijnresiduen en pesticiden. Ook de straling die via zendmasten en elektriciteitskabels tot ons komen hebben een negatieve invloed op ons drinkwater. Water is namelijk een informatiedrager. Leidingwater wordt in Nederland chemisch gezuiverd, waardoor het water geen afvalstoffen meer bevat. In dit proces blijft echter de verstoorde molecuulstructuur ongewijzigd, omdat de trillingsfrequentie (de informatie) van de verwijderde stoffen nog in het water aanwezig is. Bij het vitaliseren van water wordt de molecuulstructuur herschikt en weer ontdaan van alle belastende informatie. Gevitaliseerd water is weer vergelijkbaar met fris water uit de bergbron.

Een eerste stap om de water kwaliteit te verbeteren is om een glazen flesje aan te schaffen. Drink niet uit het flesje, schenk het in een glas…proost ­čÖé