In de houtgreep van vliegangst

“Vol angst een vliegtuig in. Nachten niet slapen, zwetend en met slaapmiddelen op weg naar je vakantieadres. Een opbouwende angst voor vliegen.”vliegen.”

Relaxed

Daar wordt je niet vrolijk van en zeker niet als je familie dan ook nog graag een verre reis wil gaan maken, sterker nog deze reis is al geboekt. Zelf weet ik als geen ander hoe heerlijk het is om totaal onbevangen in een vliegtuig te stappen, je vliegt je dromen achterna. Iedere keer als ik zelf mag vliegen ervaar ik een gevoel van rust, vertrouwen en overzicht. De “helikopter view”.

Bij mij begint het ultieme vakantie gevoel al als ik in de auto zit en Schiphol zie, al die vliegbewegingen. Vliegtuigen die opstijgen en de hele runway nodig hebben, zo zwaar, vol met brandstof, die gaat ver weg. Waarheen, Brazilië of misschien wel naar Zuid-Afrika. Dromend rij ik verder, ik zie mooie stranden, andere culturen, voel het avontuur. Ik voel me goed en blij.

Het kan dus ook anders, weken van te voren al niet meer slapen, focus verliezen op dat wat je moet doen en alleen nog maar denken aan de vermaledijde vliegreis. Je ziet jezelf al zitten, zwetend, oei de deur gaat dicht, nog meer zweten, angst, beroerd voelen. Knijpend in de stoelleuning als het vliegtuig het luchtruim kiest. Er is geen weg meer terug. Als je dan eindelijk na die nachtmerrie op je vakantie adres bent aangekomen, denk je alleen nog maar aan de terugreis. Per saldo kost dit je tonnen met energie, je stress level is sky high, je bent uitgeput als je terug bent en de familie praat alweer over de volgende vakantie. Je voelt je totaal op en de angst is alleen maar toegenomen.

Wat is vliegangst eigenlijk? Het is een angststoornis, een irrationele angst om te vliegen. Wat kan onder andere resulteren in paniekaanvallen, vermijdingsgedrag, irritaties, slapeloosheid, overmatig lijden. Soms begint vliegangst door claustrofobie, hoogtevrees, een onverwachte situatie tijdens het vliegen zelf of weinig begrip over aërodynamica en de kennis en kunde van de vliegers.

Daar zat mijn klant dan, in de hypnose stoel te knijpen, alleen al bij het idee aan de vliegreis. Na drie hypnose sessies is voor deze klant een ander leven begonnen. Door de Emotion Replacement Therapy® methode heeft hij zijn angsten kunnen omzetten in vertrouwen en ontspanning en was hij klaar voor een reis met zijn gezin!

“De ultieme uitdaging: 12 uur in een vliegtuig, op weg naar Azië. Ver boven de wolken, genietend van mijn gezin en het uitzicht vraag ik mij af waar mijn angsten gebleven zijn? Volledige overgave……….!

De wereld ligt aan mijn voeten. Relaxt en vol zelfvertrouwen trek ik de wijde wereld in.”