Hypnose is eng

left rigth brain

Nadat ik mijn practitioner  NLP certificaat op zak had kreeg ik veel enthousiaste reacties. Klanten kwamen in mijn praktijk en ik gebruikte veel van de technieken. Mensen deden hun ogen dicht en ontspanden zich. Ademhaling werd rustiger en een algemeen gevoel van welbehagen kwam over hen heen.

Tijdens zo’n sessie kwamen ze gemakkelijk in contact met delen van hun persoonlijkheid, ze konden ze zelfs beschrijven, gingen anders praten op het moment dat ze zich ermee associeerden. Zagen fragmenten van eerdere ervaringen en iedereen was bijzonder tevreden over de persoonlijke veranderingen die optraden.

In de tussentijd was ik nieuwsgierig geworden naar hypnose. Ik besefte me namelijk dat alle methodieken die ik beoefende gebaseerd waren op hypnose. Het was echter nooit met zoveel woorden uitgesproken. Waarom was dat eigenlijk?

Ik realiseerde me dat ik dingen aan het doen was waar ik de basis niet eens van begreep of kende. Dat voelde niet goed. Nadat ik een training over hypnose had gevolgd en dit vol trots op mijn website zette, kreeg ik hele bijzondere reacties.

Klanten die kwamen zeiden dat ze absoluut geen hypnose wilde, dat was eng, daar raakte je alle controle kwijt, was je overgeleverd aan de manipulatieve krachten van de hypnotiseur. Ze wilde wel een Omega sessie of iets met NLP.

Ineens begreep ik waarom al die andere instituten het woord hypnose niet gebruiken. Hypnose is eng. Totaal onbegrip. Vanaf die tijd blijf ik heel geduldig uitleggen wat hypnose is en wat de kracht van een hypnotherapie sessie kan zijn. Vaak komt dan ook het besef dat NLP een vorm van hypnose is, weg angst en alles is weer mogelijk.

Toch blijft het bijzonder. Hypnose technieken van Mesmer, worden al vanaf de 18e eeuw beschreven. Met groot succes. Daar waar er, in die tijd, nog geen andere behandel-methoden waren voor bijvoorbeeld depressie, schizofrenie en hysterie werd hypnose met succes gebruikt.

Met de opkomst van de farmacie en de negatieve beeldvorming rondom hypnose door onder andere TV-shows is de populariteit van hypnose afgenomen en de angst toegenomen. Zelfs zodanig dat hypnose technieken nu onder een andere naam worden toegepast.

Tom Silver, Amerikaans hypnotiseur, heeft overwogen om zijn ERT® helemaal los te koppelen van het woord hypnose, gewoon om die eerste weerstand of angst niet te hoeven wegnemen.

We hebben daar samen uitvoerig over gesproken. Onze conclusie was als je dit doet dan ga je mee in de angst van anderen. Iets waar je zelf voor 100% in gelooft draag je uit met vertrouwen en daar ga je voor staan. Hypnose is een prachtige methodiek. “Change your emotion with hypnose, it will change your life”.