De “hand in het ijs” pijntest

DSC_1780De presentatie van Tom Silver in het Radboud Universitair Medisch Centrum was op zijn zachts gezegd heel bijzonder. Na de overdracht van de afdeling anesthesiologie, vertelde Tom zijn verhaal. Zijn woorden vloeide niet zo makkelijk als dat gewoon bij hem is. Toch wat onder de indruk van alle witte jassen om hem heen?

Dat was snel over toen hij met zijn demonstratie begon. Iedereen werd uitgenodigd om mee te doen. De een deed wat serieuzer mee dan de ander. Het resultaat was wel dat er een aantal helemaal in ontspanning ging. Tom koos iemand uit en liet aan de groep zien hoe een inductie werkt en snel volledige ontspanning gecreëerd kan worden. Hypnose heeft vier belangrijke fases, die herkenbaar zijn en worden gebruikt met verschillende toepassingen. Het ondergaan, bijvoorbeeld van een buikoperatie, zal een diepere vorm van hypnose vereisen. Terwijl bepaalde vormen van hypnotherapie juist gebaad zijn bij een lichtere hypnotische staat.


DSC_1865Vervolgens vroeg Tom of er een vrijwilliger was om de “hand in het ijs” pijn test te ondergaan en tevens het gevoel had goed te kunnen ontspannen op de aanwijzingen van Tom. Meteen stond er iemand op om te participeren. Geert Jan van Geffen, anesthesioloog, had een grote bak met ijs meegenomen. Een andere arts bood aan om de tijd, dat de hand zich in het ijs bevond, op te nemen. Iedereen kent dat gevoel wel als je ijs in je hand houdt, dat het maar voor een korte tijd vol te houden is. Het gaat gewoon pijn doen. De opdracht die deze arts meekreeg was om zijn hand in het ijs te stoppen en eruit te halen als het (echt) pijn begon te doen. Na 30 seconde begon hij aan te geven dat het niet aangenaam meer was en tien seconde later trok hij zijn hand uit het ijs. Deze hand was wit en steenkoud. 40 seconde is aan de bovenkant van het gemiddelde. Proefpersonen verbleven tussen de 20 en 40 seconde in het ijs met hun hand.

DSC_1882Nadat de hand weer was opgewarmd,werd de proefpersoon met een inductie onder hypnose gebracht. Binnen een halve minuut was dat gebeurd. Zijn hand werd in het ijs gedaan. De proefopstelling was niet helemaal optimaal, omdat de hypnose zittend werd uitgevoerd. De bak met ijs stond op een tafel. Met de hand in het ijs kwam zijn arm op de rand van de plastic bak waar het ijs in zat. Deze rand was scherp. Eigenlijk was er sprake van een dubbele trigger, het ijs en de scherpe rand. De tijd werd weer opgenomen. Geheel ontspannen hield hij zijn hand in het ijs. Op geen enkele manier was er een discomfort merkbaar. Na ruim anderhalve minuut gaf de groep aan dat ze overtuigd waren en dat de hand uit het ijs gehaald mocht worden. Er was ook enige onrust merkbaar of dit voor zijn hand wel goed was om zolang in het ijs te verblijven. Het was uiterst opmerkelijk dat de hand helemaal roze, goed doorbloed en warm uit het ijs kwam. Dat zette aan tot veel vragen.


Om deze vragen echt te kunnen beantwoorden hebben Geert Jan van Geffen en ik besloten om een training te organiseren. Een training voor artsen en verpleegkundige die de toepasbaarheid van hypnose in de medische wereld willen ontdekken. Kijk voor meer informatie maar eens op: https://maximizeyourlife.nl/medische-hypnose-met-tom-silver-9-10-11-oktober/

Elvira Lang (radioloog) heeft ook een presentatie gegeven over haar “Comfort Talk”. Ze heeft een systeem ontwikkeld waarbij al het personeel van ziekenhuizen worden getraind om vanuit een hele positieve invalshoek de klant (positiever dan patient) te begeleiden. Dit begint bij de parkeerwacht tot en met de raad van bestuur. Een aantal klinieken in de USA werken hier al mee met ongekende resultaten.