Boer met Passie

Sommige ontmoetingen zijn onverwacht en heel inspirerend. Midden in het weiland, daar sta ik en een man in een korte broek met hoge laarzen komt naar me toe lopen. Vroeg me eerst de oren van het hoofd wat ik daar aan het doen was…Ik wilde ook wel eens weten wat deze man hier zo midden in het weiland aan het doen was, dus ik vroeg hem de oren van het hoofd…

dedungesepolderHet verhaal begint met Normandische koeien, ik dacht begrepen te hebben de enige in Nederland die deze Normandische koeien in de wei heeft lopen. Hij vertelt in een snel treinvaart verder, ik hoor nog Nieuw-Zeelandse professor, koemelk allergie, peptide, A2A2…? en ik droom even weg en zie spelende koeien, die na een periode van koude weer de wei in mogen. Koeien die heerlijk liggen te herkauwen in de schaduw van een oude eikenboom, gezellig bij elkaar. De boer praat rustig verder, op de achtergrond hoor ik zijn stem vol passie vertellen…Dan zie ik de “gemiddelde” weilanden van tegenwoordig, recht, enkel gras, geen schaduw, koeienvlaaien. Ik spring door naar de koeien die permanent aan de diarree zijn in dit soort weilanden van enkel gras. De droom gaat verder naar de runderen op de Veluwe…ruimte en grote vari├źteit aan voedsel en de mooie dikke keutels die ze achterlaten…zou deze boer zijn dieren kunnen geven wat ze echt nodig hebben? Ineens ben ik volkomen uit mijn hypnotische staat. De “wake-up” call was het woord KAAS.

Door de weilanden, vol kruiden en gras, waar de koeien bijna het hele jaar rond buiten van mogen grazen, heeft de melk en dus zijn kaas een heerlijke smaak vertelt hij enthousiast. Nou dat wil ik wel eens proeven, als Hollands meisje ben ik verzot op kaas. Hij rent de wei uit, springt in zijn auto en komt binnen een mum van tijd terug met…een stuk kaas en een liter melk. Ik moet me beheersen om er niet meteen een stuk uit te bijten ­čÖé

De melk proef ik als een bijzonder glas rode wijn, ik ruik en neem een slokje. Voor de beeldvorming, ik heb al zo’n 10 jaar geen glas melk meer gedronken. De melk was heel zacht en rond. Echt lekker! en de kaas? die was verrukkelijk…Dank je wel spontane Normandische koeien boer voor deze ontmoeting en ik droom over je koeien die in de schaduw van de bomen liggen te herkauwen in de Dungense Polder. (www.dungensepolder.nl)